BG EN RU RO



 


Овощен посадъчен материал
Ябълки, Круши, Праскови, Кайсии, Нектарини, Сливи, Череши, Вишни, Лешници


Индустриални плодове
Вишни, Сливи, Винено грозде


Терра Виталис ООД

Онлайн заявка

  Ябълки
  • БРИБЪРНБРИБЪРН


    Произход: Нова Зеландия, случаен израстък от Lady Hamilton

    Срок на зреене: 25 Септември - 5 Октомври, 1 седмица преди Granny Smith

    Плодове: средни до големи с удълженa, цилиндрична форма, изключително тежки; хубав червен цвят, на резки, гладка ципа; може да варира между оранжев и червен цвят върху жълта основа; много твърдо и сочно месо със сладък вкус, добър кисело-сладък баланс, много хубав аромат.

    Не са много подходящи за хладилно съхранение и за целта се берат леко неузрели.

  • ФЛОРИНАФЛОРИНА


    Произход: Франция

    Период на зреене: края на Септември - началото на Октомври

    Плодове: средно едри до едри, кълбовидно конични до кълбовидно плоски, често са с несиметрични половинки; основният цвят е жълто-зелен, а покривният - размит и на ивици червен до тъмночервен, обхващащ почти целия плод, имат умерен восъчен налеп; месото им е кремаво, хрупкаво, сочно, сладко, слабо кисело, ароматно, с много добро качество.

    Понасят добре манипулация и транспорт, а съхраняемата им способност е с около един месец по-добра от тази на сорт Златна Превъзходна.

  • ЗЛАТНА ПРЕВЪЗХОДНАЗЛАТНА ПРЕВЪЗХОДНА


    Произход: Холандия

    Срок на зреене: узрява в средата - края на Септември, 1 седмица след Golden Delicious

    Плодове: средно големи с доста удълженa форма; основен зелен цвят в засенчената част, който става златист при напълно узряване; твърда, леко вълниста кора с големи светли точици; бяло, твърдо, хрупкаво и много сочно месо с доста кисел вкус, не много сладко и ароматно; плодът е напълно узрял и готов за ядене приблизително 1 месец след беритба.

    Плодовете трябва да се берат и транспортират внимателно; не се набръчкват при съхранение, както и при престой в хладилни условия, който може да продължи до 8-9 месеца.

  • ГРЕНИ СМИТГРЕНИ СМИТ


    Произход: Австралия

    Срок на зреене: 20 - 30 Октомври

    Плодове: средно едри до едри, кълбовидно-конични, с правилна форма, интензивно-зелени, понякога със слабо кафяво-червеникаво оцветяване; месото им е белезникаво, плътно, сочно, сладко-възкисело, приятно освежаващо, с добро до много добро качество.

    Понасят много добре манипулация и транспорт; при обикновени условия се запазва 4-5 месеца, а при хладилни - 6-7

  • АЙДАРЕДАЙДАРЕД


    Произход: САЩ

    Срок на зреене: 20-30 Септември

    Плодове: едри до много едри, кълбовидни, слабо сплеснати; с тъмно малиново червени ивици и петна, кисело сладки; с фино зърнесто, умерено сочно и приятно сладко месо, с добро качество.

    Съхраняват се добре до м. Май.

  • ДЖОНАГОЛДДЖОНАГОЛД


    Произход: САЩ, кръстоска между Джонатан и Златна превъзходна

    Период на зреене: в края на Септември и началото на Октомври най-малко на два етапа

    Плодове: едри, с кълбовидна форма и жълто-червен цвят; месото им е кремаво, сочно и хрупкаво, сладко-кисело на вкус, с много добри вкусови качества и прекрасен аромат; изискват внимателна манипулация при беритба и транспорт.

    Съхраняват се в обикновени условия около 3 месеца, а при хладилни - около 6 месеца.

  • МЕЛРОУЗМЕЛРОУЗ


    Произход: САЩ

    Срок на зреене: края на Септември - началото на Октомври

    Плодове: едри до много едри, плоско закръглени до кръгло конични, тъмночервени; месото им е бледо кремаво, сочно, сладко-кисело, с приятен лек аромат и много добро до отлично качество.

    Съхраняват се около 6 месеца в хладилник.

  • ТОП РЕДТОП РЕД


    Произход: САЩ

    Срок на зреене: достига беритбена зрялост средата на Септември

    Плодове: средно едри до едри, с леко удължена форма; кожицата на плода е дебела, оцветена в червено до тъмно червено с бледо розови ивици и многобройни видими бели точици със среден размер; месото е твърдо, сочно, хрупкаво със сладко-кисел вкус, ароматно.

    Съхраняемост на плода - добра

  • ПИНК ЛЕЙДИПИНК ЛЕЙДИ


    Произход: Австралия, кръстоска между Златна превъзходна и Лейди Уилямс

    Период на зреене: началото - средата на Октомври

    Плодове: кората им е розова до светло червена с плътни червени ивици на жълт фон; кремаво бяло месо, хрупкава фина текстура и сладко-кисел вкус; дълъг живот при правилно съхранение

  • САМЪРРЕДСАМЪРРЕД


    Произход: Канада. Сортът е получен при кръстосване на сортовете Макинтош и Златна превъзходна

    Срок на зреене: втората половина на месец Август, началото на Септември

    Плодове: средно големи, продълговати, с красив тъмночервен цвят и видими бели петна; хрупкаво бяло месо, с прекрасен сладко-кисел вкус и приятен аромат, гладка кора, която може да бъде мазна при допир; способност за съхранение - доста кратка и слаба; характеризира се като един от най-добрите летни сортове

  • КАМСПУРКАМСПУР


    Произход: САЩ

    Срок на зреене: в края на месец Септември

    Плодове: средно големи, с не много сладък вкус поради ниското съдържание на захар, характеризират се с овално продълговата форма; цветът на плода е тъмно - червен

  • ГАЛА МИЧГАЛАГАЛА МИЧГАЛА


    Произход: Нова Зеландия

    Срок на зреене: 25 Август - 5 Септември

    Плодове: дребни до средно едри, жълти с червени ивици, хрупкаво, сочно и сладникаво месо, с неповторим вкус; сортът е подходящ за отглеждане на по-топли места

  • МУТЦУМУТЦУ


    Произход: Япония

    Период на зреене: края на Септември - началото на Октомври

    Плодове: едри до много едри (около 270 гр.), заоблено конусовидни, жълто-зелени; сладко - леко кисело месо, ароматно, с много добро качество; плодовете се берат зелени и добиват прекрасен жълт цвят след няколко месеца съхранение; устойчиви на болести, слабо чувствителни на струпясване и брашнеста мана; чувствителни към зимни студове


  •  
    Сливи
  • СТЕНЛЕЙСТЕНЛЕЙ


    Произход: САЩ

    Период на зреене: началото на Септември

    Плодове: едри, продълговати, несиметрични; с тънка кожица с тъмновиолетов-син цвят с многобройни точици и силен налеп; зеленикаво-жълто месо, плътно, сочно, леко кисело, със специфичен аромат и добри вкусови качества; полу- до напълно отделящо се от костилката, която е много едра

  • ЧАЧАНСКА РОДНАЧАЧАНСКА РОДНА


    Произход: Сърбия

    Период на зреене: 20-30 Август, след Стенлей

    Плодове: едри (30-40 гр.), яйцевидни, сини на цвят, месото е със зелено-жълт цвят, сочно, сладко-кисело и с много добри вкусови качества; костилката е малка и лесно се отделя от месото; добре понася транспортиране

  • ЧАЧАНСКА НАЙБОЛЯЧАЧАНСКА НАЙБОЛЯ


    Произход: Сърбия

    Период на зреене: 15-25 Август

    Плодове: много едри, закръглено-цилиндрични, тъмносини на цвят, със силен налеп; кисело-сладки на вкус, с лесно отделяща се костилка.

    Подходящи за замразяване.

  • ЧАЧАНСКА ЛЕПОТИЦАЧАЧАНСКА ЛЕПОТИЦА


    Произход: резултат от кръстоска между Wangenheims Fruhzwetsche и Pozegaca през 1961 в Югославия /дн. Сърбия/

    Срок на зреене: 25 Юли - 5 Август

    Плодове: средно едри до едри, овални, тъмносиньо оцветени, с обилен налеп; плодовото месо е зеленикаво-жълто, твърдо, сочно, със сладко-кисел вкус, отделящо се от костилката


  •  
    Десертно грозде
  • СЕНЗОСЕНЗО


    Произход: Франция

    Период на зреене: средно късен сорт - първата половина на Септември

    Характеристики: средно силен растеж на лозата, изключително продуктивна; зърната са елипсовидни, едри, хубаво обагрени в синьо-черно, заострени и с изразен восъчен налеп, тънка, жилава и хрупкава ципа, сочна консистенция; месото е сочно, леко хрупкаво, сладко, с хармоничен вкус и със специфичен привкус; препоръчително е да се отглежда по възможност на каменисти склонове, сухи и с добро изложение.

    Деликатен сорт, чувствителен на брашнеста мана, екскориоза, черно гниене, сиво гниене, гроздов молец, акари, оси, цикади и др., сравнително устойчив на суша и на студ; сортът се използва най-вече при купажи за скорошна консумация (като млади вина); добива се по-слабо алкохолно вино, бедно на киселини и цвят; подходящо и за прясна консумация.

  • АЛФОНС ЛАВAЛЕАЛФОНС ЛАВAЛЕ


    Произход: Франция

    Период на зреене: средно късно зреещ сорт, две седмици след Шасла

    Характеристика: силно растяща лоза, която произвежда средни по размер, компактни гроздове; има много едри зърна (25мм), кръгли, със синкаво пурпурно - черен цвят, месото е плътно със семки, с неутрален вкус, но не-кисело; средни вкусови качества; с лек аромат, дебела кожица; добре понася транспортиране и съхранение; склонност към образуване на зърна в грозда с голяма разлика в размера и лошо разпределение на цвета, затова се препоръчва късо подрязване; много голяма плодовитост.

    Лозата е слабо чувствителна към ръжда, устойчива на мухъл, много чувствителна към екскориоза, а понякога и към напукване; предпочита топъл климат.

  • КАРДИНАЛКАРДИНАЛ


    Произход: кръстоска между Red Flame (Flame Tokay) и Ribier, създадена в САЩ

    Период на зреене: ранно зреещ сорт

    Характеристики: лозата е с умерено силен растеж, много плодородна; големи гроздове с цилиндрична - леко конусовидна форма; зърната са големи, заоблени, оцветени в червено-черешов до тъмно виолетово-червен цвят, когато узреят, с доста сладък вкус; кожицата е дебела и хрупкава; семките са големи - по 2 -3 семки в зърно; много нежен сорт, затова не издържа на манипулации или превоз; добра способност за хладилно съхранение; нуждае се от ранно прореждане и прорязване на гроздовете, позволява късо подрязване, изисква калий; зърната могат да се напукат при дъждове при готовност за беритба.

    Лозата е устойчива на суша, адаптира се добре към по-слабо плодородни почви, не зрее добре във влажни региони; много чувствителна към Брашнеста мана.

  • ДАНЛАСДАНЛАС


    Произход: Франция, кръстоска между Дабуки и Шасла

    Период на зреене: средата на Август - началото на Септември, седмица след Шасла

    Характеристика: лозата е продуктивна, със силен растеж; зърната са средно големи, по-големи от тези на сорта Шасла, сферични, имат дебела ципа със зелено-жълт цвят, средни вкусови качества, неутрален вкус.

    Този сорт добре понася транспортиране, слабо чувствителен към болести.

  • ИТАЛИЯИТАЛИЯ


    Произход: Италия, кръстоска между Бикан и Хамбургски мискет

    Период на зреене: около четири седмици след Шасла; средно-късно зреене(края на Септември)

    Характеристика: умерен до силен растеж на лозата, висока родовитост; едри, заострени гроздове с пирамидална форма; зърната са елипсовидни, много едри, кехлибарени и ставащи розови при пълното узряване на плода; ципата е дебела, месеста пулпа, хрупкава консистенция, с леко мискетов вкус; предпочита мек и топъл климат, не толерира големи температурни разлики; лека склонност към образуване на смесени гроздове - с много едри и много дребни зърна.

    Сортът понася добре манипулации и транспортиране, подходящ за консервиране и съхранение.

  • ХАМБУРГСКИ МИСКЕТХАМБУРГСКИ МИСКЕТ


    Произход: получен е чрез кръстосването на сортовете Александрийски мискет и Франкентал в Италия

    Период на зреене: средно зреещ сорт - първата половина на Септември (две до три седмици след Шасла)

    Характеристики: лозите се отличават със среден растеж и добра родовитост; средно голям грозд, разклонен, често силно рехав; зърната са средно едри до едри, елипсовидни, пурпурно-черни; кожицата е жилава с много изразен восъчен налеп; консистенцията е месеста, сочна и с отчетлив мискетов аромат.

    Сортът е чувствителен към болести и неприятели (напада се силно от Брашнеста мана), сравнително устойчив на сиво гниене и на ниски зимни температури; понася задоволително транспортиране; понася добре едновременно топъл и студен климат; много подходящ за домашно отглеждане.

  • ПРИМАПРИМА


    Произход: Франция, кръстоска между Ливал и Кардинал

    Период на зреене: ранно-зреещ сорт, седмица преди Кардинал (края на Юли - началото на Август)

    Характеристики: зърната са средно големи, сферични с равномерно синьо-черно обагряне; с неутрален вкус; много добра устойчивост при транспортиране и съхранение

  • РЕЖИНАРЕЖИНА


    Произход: източен произход - най-вероятно Сирия

    Период на зреене: средата към края на Септември

    Характеристика: приятен външен вид и отличен вкус; големи, елипсовидни зърна, със средно-дебела ципа и златистожълт цвят; големи, удължени гроздове с пирамидална или цилиндрична форма; хрупкава и сладка сърцевина с неутрален аромат, обикновено всяко гроздово зърно съдържа две семки.

    Сортът има добра съхраняемост, доста устойчив при манипулации, добре е да се избягват резки температурни промени.

  • СУЛТАНИНАСУЛТАНИНА


    Произход: приема се, че сортът произхожда от Иран

    Период на зреене: втората половина на Септември

    Храктеристики: буйно растяща лоза, склонна към източване и изтъняване, задоволителна родовитост; гроздовете са средни, цилиндрично-конични със средна плътност и маса около 180-230 гр., зърната са малки (средната маса на едно зърно е 2,75-3,52 гр.), овални, безсеменни, жълто-зелени, при узряване - жълто-кехлибарени; кожицата е тънка, крехка и прозрачна, консистенцията е месеста, хрупкава, с приятен сладък вкус.

    Лозите са чувствителни към ниски температури и засушаване, не са устойчиви на Брашнеста мана, сравнително устойчиви на сиво гниене.

  • ВИКТОРИЯВИКТОРИЯ


    Произход: кръстоска между Waltham Cross и Cardinal, с произход Румъния

    Период на зреене: ранно-зреещ сорт, края на Юли - началото на Август

    Характеристика: гроздовете са големи, конично-цилиндрични; зърната са много едри /около 11гр./, овално-продълговати със семки /по 2-3 в зърно/, със зелено-жълт цвят към кехлибарено-бронзов при пълно узряване; месото е плътно и месесто с приятен сладък вкус.

    Сортът понася добре транспортиране и манипулации.

  • ШАСЛАШАСЛА


    Произход: Франция

    Период на зреене: ранно зреещ сорт - втората половина на Август

    Характеристики: зърната са сферични, средно големи, с бледо зелен до кехлибарен цвят и лунички; ципата е тънка, но здрава, пулпата е сочна и сладка с приятен вкус и безцветен сок.

    Сортът издържа добре на суша и транспортиране; освен за директна консумация, гроздето е подходящо и за приготвяне на сокове.

  • АЛЕКСАНДРИЙСКИ МИСКЕТАЛЕКСАНДРИЙСКИ МИСКЕТ


    Произход: Северна Африка, името вероятно произлиза от древните египтяни, които използвали гроздето за производство на вино

    Период на зреене: късно зреещ сорт

    Характеристики: гроздът е средно голям до голям, коничен, разклонен, силно рехав; зърната са средно големи до големи, кръгли и овални, жълто-зелени, при пълна зрялост - жълти, матови с кафяв загар; плътна кожица; месеста и сочна вътрешност; има хармоничен вкус и приятен мискетов аромат; гроздето е устойчиво на транспорт и съхранение; освен за пряка консумация се използва за производство на гроздов сок, компоти и стафиди.

    Лозата вирее при горещ климат и е особено чувствителна на студове в периода на цъфтеж.


  •  
     
    2007-2018 © Terra Vitalis Ltd. нагоре | начало